Moderní gymnastika není kroužek

Moderní gymnastika je olympijský sport, dovolím si tvrdit, že jeden z nejkrásnějších a rozhodně nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že i svým způsobem jeden z nejnáročnějších. Hodnotami tohoto sportu jsou „elegance pohybu“, „vytrvalost“ a „sebeovládání“.

To by si měli uvědomit zejména rodiče (protože po šestiletých holčičkách to těžko lze požadovat) a přistupovat k tomuto sportu ne jako zájmovému kroužku, ale komplexnímu sportu, kde k úspěchu nestačí pouze dovednosti gymnastky a rok tréninku…

Oč je delší a náročnější cesta, o to sladší je odměna

Moderní gymnastika je velmi sportem velmi komplexním, který vyžaduje od malých děvčat, která s tímto sportem začínají, mnoho dovedností i dalších předpokladů najednou. A počáteční talent či dokonalý somatotyp, jak je vidět z příkladu mnoha mistryň světa, není vždy tím rozhodujícím. Prvním a v podstatě základním předpokladem je začít s tímto sportem v opravdu časném věku, ideálně 6 – 7 let. Malá moderní gymnastka musí zvládnout nejen jednotlivé artistické prvky, ale i manipulace s náčiním, dosáhnout pevného držení těla a předepsané výdrže v požadovaných polohách. A to vše najednou, v rytmu hudby a ve sledu různých cviků sestavy, které se neopakují (jako např. kroky u tance). Zkuste si vzpomenout, jak vám i ve věku kolem osmnácti, dvaceti let dělalo problém v autoškole točit volantem, k tomu řadit, šlapat na pedály a ještě sledovat silnici před autem. A posadili byste svojí šestiletou holčičku do auta s vizí, že to zvládne? V moderní gymnastice to zvládnout může, a to je na tomto sportu náročné i krásné zároveň.

A navíc – k tomu aby to gymnastka zvládla, vede ještě ta dlouhá cesta. Nestačí trénovat rok, výsledky se dostaví až po několika letech tréninku. Stejně jako v bojových uměních – tam také nestačí se naučit chvaty, ale žák se musí naučit i myslet. Zrovna tak v moderní gymnastice se musí malá holčička naučit i disciplínu, sebekázeň a ovládat svoji hlavu. Musí vědět, proč každý cvik nebo manipulaci musí vyzkoušet dvacetkrát po sobě, každý den, tak dlouho, až to zvládne jako velké gymnastky v oddíle, které má třeba za vzor. Ta, co si toto nesrovná v hlavě, nebo k tomu postupně nedospěje, bude trénink zčásti vnímat jako něco, co ji nebaví a občasné zábavné „tanečky“.

Možná v dnešním dynamickém světě se vytrvalost „nenosí“, ale to je jen výmluva na slabou vůli. Naopak vytrvalost je dnes právě o to více obdivuhodná a v moderní gymnastice je jednou ze základních hodnot tohoto sportu. Jen ta gymnastka, která setrvá a vydrží, dosáhne kýžených úspěchů při závodech, porovná se s jinými soupeřkami z republiky i ze zahraničí a uvědomí si svoji vlastní hodnotu. Není bez zajímavosti, že vrcholové moderní gymnastky u nás i v zahraničí jsou ve velké většině inteligentní a studují vysoké školy. A do života si děvčata odnesou nejen sportovní dovednosti a elegantní postavu, ale i taneční dovednosti, sebeovládání a úctu k druhým. To není málo.

Rodiče jsou nedílnou součástí úspěchu

Žádná moderní gymnastka svoji sportovní kariéru nezvládne, pokud k tomu nebude mít podmínky v rodině. Podpora ze strany rodičů je opravdu neopominutelná. Rodiče musí obětavě malou gymnastku motivovat, zlepšovat její sebekázeň a disciplínu, musí ji pravidelně nejen vodit na tréninky, ale jezdit s ní často o víkendech i na závody, což vyžaduje investici nejen finanční, ale zejména časovou a často i psychickou. Rodič by se měl ztotožnit s tímto náročným sportem, pochopit nejen jeho krásu, ale i úskalí, přes která se musí přenést, věřit nejen budoucím úspěchům své dcery, i když dnes nevidí možná ani jejich náznaky a věřit rovněž trenérům, kteří mají stejně vášnivý zájem na úspěchu svých svěřenek. 

A nic není zadarmo

Jsme závodní sportovní oddíl. Nejsme zájmový kroužek. Jsme financováni převážně z vlastních členských příspěvků a z malé části od ochotných sponzorů. Nedostáváme žádné finance z rozpočtu školství nebo sportovních svazů. Naši trenéři a funkcionáři dělají svoji práci ochotně, obětavě a bez nároku na mzdu. Na rozdíl od jiných sportů je finanční náročnost tohoto sportu stále spíše na spodní hranici a to, co stojí moderní gymnastika za celý rok, stačí v některých sportech tak na měsíc. A je tomu tak i díky tomu, že se najdou odpovědní rodiče, kteří neváhají ochotně pomoci s přípravou tělocvičny či pomocí při vlastních závodech a dalších oddílových akcích. Pokud se i nadále udrží solidární pomoc rodičů v potřebné míře, tak jako tomu je běžné i u sportovních spolků na „západě“, tak se také udrží solidárně přijatelná výše členských příspěvků. A moderní gymnastika bude nadále dostupná široké základně děvčat, o což nám také jde.

Věřím, že i moje cesta, kterou jsem si musel k pochopení kouzla moderní gymnastiky a podpoře oddílu coby rodič těžce prošlapat sám, bude dalším rodičům dobrým příkladem a usnadněním jejich cesty. A že se pro dobře fungující oddíl nakonec najde dostatek dobrovolníků, kteří budou svoji pomoc brát nejen jako práci pro svoji dceru, ale i jako všeobecně prospěšnou podporu tohoto krásného sportu a všech děvčat, která se mu věnují. Myslím, že dobrý pocit z toho, že pomůžu také druhým, je k nezaplacení.

Jiří Herian

Pole s hvězdičkou * jsou povinná.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Disciplíny

    15. 7. 2024 0:27:53 | Bronislav

    Dobrý den, z textů vnímám, že gymnastice opravdu rozumíte a tak mám otázku. Mám dceru 6 let, která je pohybově velmi nadaná a právě gymnastika se nám zdá jako ideální sportovní aktivita. Nejsme si ale jisti čím je nejlepší začít? Koukal jsem na to, co lze vidět na letošní LOH2024 https://www.betarena.cz/rubriky/sportovni-clanky/gymnastika-na-olympiade-2024-v-parizi-program-vysledky-cesi_9322.html#info-discipliny trošku nás mate, že některé disciplíny jsou jen čistě mužskou záležitostí a jiné zase dělají jen ženy. Je to možné, nebo to tak je dáno pouze na LOH jinak každý dělá všechno co chce i na soutěžní úrovni?

    Odpovědět

Carlsbad RG Cup

Logo RG Cup 2015 color.png

mezinárodní závody v moderní gymnastice

V roce 2024 proběhl již 12. ročník.
zveme vás na další, opět dvoudenní závod který je předběžně naplánován na
6. až 8. června 2025.


mezinárodní závody Carlsbad RG Cup probíhají za finanční podpory
Statutárního město Karlovy Vary a Karlovarského kraje

TOP akce 2024

7. - 8. června - Carlsbad RG Cup - 12. ročník | KV Arena

23. - 28. června - Letní olympiáda dětí a mládeže | České Budějovice

9. června - Master Class s Varvarou Filiou | KV Arena

9. - 18. srpna - Letní sportovní soustředění TopCamp | Sportovní hala Tachov

31. srpna - Festival SPORTU° 2 | KV Arena

10., 17. a 24. září - Nábor do TopGym Karlovy Vary | Hala TC Gejzírpark

Kalendář akcí a závodů 2024

  • 01 Pro 2024

    MČR DT + SS NNML

    závodnice: Gymnastky, které se nominují z OP

  • 23 Lis 2024

    Rycon Cup

    závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 16 Lis 2024

    OP SS a DT

    závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 09 Lis 2024

    Slavoj RG Cup

    závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 03 Lis 2024

    Cena města Chomutova

    závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 26 Říj 2024

    Porta Bohemica Cup

    závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 19 Říj 2024

    South Moravia Cup

    finální rozpis závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 13 Říj 2024

    O Hradeckou stuhu

    finální rozpis závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 12 Říj 2024

    Plzeňský pohár a Memoriál J. Krocové

    finální rozpis • závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 05 Říj 2024

    Kontrolní trénink SS a DT

    finální rozpis závodnice: Queens, Madagascar, Orient, Capone, Stars, Detectives

  • 08 Čer 2024

    Carlsbad RG Cup 2024 - SOBOTA

    závodnice: Shcherbyk, Gašpieriková, Ondrová, Škrelji, Bečvářová, Eldarusheva, Filipenko, Dotsenko, Formánková Eliška, Laslopová R., Matějková, Zemianková, Repetska, Sochorová, Žbánková, Bašistová Beáta, Yakimets, Pšeničková Vanesa, Kozlova Nelly, Laslopová B., Kopfstein, Lukas, Negreskul , Mitro, Bendová, Flaksová

  • 07 Čer 2024

    Carlsbad RG Cup 2024 - PÁTEK

    závodnice: Bašistová, Yakimets, Pšeničková, Kozlova, Laslopová, Kopfstein, Zyma, Lukas, Negreskul, Mitro, Bendová, Flaksová

  • 01 Čer 2024

    MČR JUN A

    Závodnice: Kopfstein

  • 26 Kvě 2024

    MČR NST A

    finální rozpis Závodnice: Kozlova, Laslopová

  • 25 Kvě 2024

    MČR NML A

    finální rozpis Závodnice: Yakimets, Pšeničková, Bašistová

  • 18 Kvě 2024

    Hostivař Cup 2024

    finální rozpis závodnice: Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Kozlova, Laslopová, Kopfstein

  • 04 Kvě 2024

    Milevský pohárek 2024

    finální rozpis závodnice: Eldarusheva, Filipenko, Bečvářová, Zemianková, Laslopová R., Žbánková, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Bendová, Laslopová B., Kopfstein

  • 28 Dub 2024

    Oblastní přebor VP - NEDĚLE

    finální rozpis závodnice: Bendová, Laslopová B., Kozlova, Samarska, Flaksová, Kopfstein, Orlová

  • 27 Dub 2024

    Oblastní přebor VP - SOBOTA

    finální rozpis závodnice: Shcherbyk, Ondrová, Gašpieriková, Škrelji, Bečvářová, Eldarusheva, Filipenko, Formánková, Matějková, Dotsenko, Laslopová R., Zemianková, Žbánková, Sochorová, Repetska, Lukas, Negreskul, Mitro

  • 21 Dub 2024

    Chomutovský pohár 2024 - NEDĚLE

    finální rozpis závodnice:Negreskul, Lukas, Kmeť, Motlová, Mitro, Bendová, Samarska, Flaksová, Orlová, Pšeničková, Yakimets, Kozlova, Laslopová B.

  • 20 Dub 2024

    Chomutovský pohár 2024 - SOBOTA

    finální rozpis závodnice:Shcherbyk, Ondrová, Škrelji, Gašpieriková, Filipenko, Eldarusheva, Bečvářová, Dotsenko, Formánková, Matějková, Zemianková, Laslopová R., Repetska, Žbánková, Sochorová

  • 14 Dub 2024

    AJUR Cup 2024

    finální rozpis závodnice: Shcherbyk, Bečvářová, Gašpieriková, Ondrová Denisa, Zemianková, Matějková, Formánková, Žbánková, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Bendová, Kopfstein, Orlová

  • 14 Dub 2024

    UPREAL Cup 2024

    finální rozpis závodnice: Eldarusheva, Filipenko, Laslopová R., Sochorová, Lukas, Mitro, Negreskul, Laslopová B., Kozlova, Samarska, Flaksová

  • 06 Dub 2024

    RG Cup Hradec Králové

    finální rozpis Závodnice: Bečvářová, Eldarusheva, Filkipenko, Laslopová R., Zemianková, Bašistová, Laslopová B., Kopfstein

  • 23 Bře 2024

    Ústecký pohár 2024

    finální rozpis závodnice: Pšeničková, Yakimets, Lukas, Kozlova, Laslopová B., Bendová, Samarska, Flaksová, Orlová

  • 09 Bře 2024

    Dream Cup 2024

    finální rozpis závodnice: Bečvářová, Filipenko, Zemianková, Mitro, Negreskul, Bendová, Samarska, Flaksová, Kozlova, Kopfstein

  • 02 Bře 2024

    Milevský pohár 2024

    finální rozpis závodnice: Eldarusheva, Laslopová R., Žbánková, Yakimets, Pšeničková, Bašistová, Laslopová B., Kopfstein

  • 24 Úno 2024

    Karlovarský lázeňáček 2024

    závodnice: Všechny závodnice

  • 15 Pro 2023

Archív